Kulturbesök i Torshälla 9 oktober 2021

Samling på rådhusorget
Deltagarna i kulturbesöket i Torshälla samlade på rådhustorget.
Inför guidningen
Kristina Hennix introducerar Torshällakännaren Trygge Lundh, t h, inför guidningen.
Trappformad skulptur
Yin-Yang kallar konstnären Arne Jones (1914-1976) den trappformade skulptur (i folkmun kallad himmelstrappan) i rostfritt stål som är placerad vid rådhustoreget…
Utanför Torshälla kyrka
Jan-Erik Kling berättar om Torshälla kyrka.
Kyrktorn utan spira
Den mycket höga tornspira (ciak 80 m) som byggdes på 1600-talet brändes av vid ett blixtnedslag 1873. Tornets avslutades efter det med trappstegsgavlar…
Guidning i Torshälla kyrka.
Jan-Erik Kling berättar om takmålningarna i Torshälla kyrka.
Guidning i Torshälla kyrka.
Jan-Erik Kling berättar om takmålningarna i Torshälla kyrka.
Målningar av Albertus Pictor
I kyrkans östligaste valv finns målningar av Albertus Pictor. Målningarna var överkalkade men togs fram vid restaureringen 1911-12.
Unik takmålning
Detalj av valv- och väggmålningarna i Torshälla kyrka från 1400-talet av Alberto Pictus: Abraham läsande med brillor. Troligen den första bilden av glasögon.
Folkskola
Skolbyggnaden, som användes som skola från år 1900 till 1980-talet, ritades 1897 av Stockholmsarkitekten Oscar Holm. Fram till i början av 1950-talet…
Besök i rådhuset
På väg till visning i rådhuset. Tornuret skänktes 1580 till Torshälla av hertig Karl. Uret hade då suttit i Strängnäs domkyrka sedan 1400-talets slut. Uret…
Torshällas historia
Tryggve Lund berättar i rådhuset om stadsvapnet och att Torshälla stad fick stadsrättigheter den 24 februari 1317 av Birger Magnusson. Staden blev en egen…
Häkte för rådhusrätten
På vindsvåningens östra del i Torshälla rådhus fanns tidigare två häkten, avsedda för personer som skulle dömas i rådhusrätten i Torshälla. I samband med att en…
Medeltida urverk
Det medeltida urverket på rådshusvinden.
Urverk på rådhusvinden
Det medeltida urverket på rådshusvinden.
Vindstrappan i rådhuset
Innan den branta vindstrappan fanns, ledde endst en stege upp till häktena. Alltför berusade personer måste hissas upp.
Marknadsdag en fredag på Rådhustorget i Torshälla senat 1890-tal. Foto Anna Winell.
Porten till Bergströmska gården
Ingång till Bergströmska gården, som är Södermanlands enda helt bevarade kringbyggda borgargård från 1700-talet. Gården är idag ett av få hembygdsmuseer som är…
Bergströmska gården
Tryggve Lund berättar om Bergströmska gården, som förblev oskadad under stadsbranden 1798. Idag sköts gård och samlingar av Torshälla hembygdsförening S:t Olofs…
Begströmska gården har sitt namn efter den siste ägaren bankiren Johan Petter Bergström och är nu möblerad i gammal stil.