
In i naturreservatet
Man måste klättra på en stätta för att komma in in i det stängslade naturreservatet Norrby kyrkskog.

Slemsvamp
Vargmjölk (Lycogala epidendron) art i gruppen slemsvampar. Förekommer allmänt under sommaren och hösten i hela Sverige på multnande ved, stubbar o.d, bildar…

Slemsvamp
Slemsvampar är en speciell organismgrupp som trots namnet inte är nära släkt med andra svampar. De har en del karaktärsdrag gemensamma med svampar och andra…

In i reservatet
På väg in bland ädellövträden i Norrby kyrkskog. Området är naturskyddat sedan 2003 och är 41 hektar stort. Reservatet ligger vid Mälaren på sydöstra sidan av…

Död ved
Blandskogen börjar likna mer och mer en naturskog med stort inslag av död ved i form av lågor och högstubbar.

Gammelskog
Skogens ålder i Norrby kyrkskog varierar från ungefär 150 år i de äldsta bestånden till yngre bestånd på ungefär 50 år. En del ekar och tallar är…

Skogsolvon
Skogsolvon (Viburnum opulus). Typiskt för arten är att blomknippena i kanten har en rad av stora, två centimeter breda, könlösa blommor med plattat bräm. De…

Trädjättarnas slutstrid
I blandskogen söder om strandängen finns gamla och grova tallar, granar och ekar. Detta skogsparti börjar nu likna mer och mer en naturskog med stort inslag av…

Fallen åldring
En eks sista vila. Flera av de ädsta träden fanns här redan i början av 1700-talet. Norrby kyrkskog har en historia som frälsejord, dvs jord som var befriad av…

Hästhage
Betande hästar på en plats som under 40–50-talet var ett militärt skjutfält. De skjutande enheterna stod på Tosterön och sköt på mål som var uppställda mot och…

Prydlig pärlemorfjäril
Prydlig pärlemorfjäril (Boloria euphrosyne). Den flyger i början av sommaren, i maj och juni. Fjärilslarverna lever på och äter violer.

Prydlig pärlemorfjäril
Prydlig pärlemorfjäril (Boloria euphrosyne). Den flyger i början av sommaren, i maj och juni. Fjärilslarverna lever på och äter violer.