Axel Hennix (1905–1988) var erkänt skicklig vare sig det gällde att skapa akvareller, teckningar, bokomslag, oljemålningar, guacher, collage eller träskulpturer.

Han bestämde sig tidigt för att bli konstnär. Han sålde sin första tavla som 12-åring, efter att ha ställt ut i ett bokhandelsfönster i Östersund. En kvarnägare från Frösö köpte två akvareller av honom. Sällskapet för jämtländsk konstkultur hade utställning varje höst i hotell Standard. Där fick Axel delta redan i unga år sida vid sida med tavlor från bland annat Carl Larsson och John Bauer.

Axel studerade vid Konsthögskolan i Stockholm 1928–30 och för André Lhote i Paris 1931. I Frankrike umgicks Axel med en grupp vetenskapsmän och konstnärer som flytt från den framväxande nazismen.
Han började på 30-talet att arbeta som tecknare för olika tidningar i Stockholm, omväxlande som kåserande iakttagare, ibland med politisk udd inte minst mot nazismen. Han tillhörde Klarakvarterens krets av bohemer och tidningsmedarbetare.

Han var en återkommande medarbetare i bland annat Aftonbladet, Folket i Bild, MT-Socialdemokraten, Ny Tid och satirtidskriften SöndagsNisse-Strix. ”Axel Hennix är en litterär akvallerist /…/ arbetar i litet format och det är något av mimiatyrmålei i hans detaljer”, skrev en resensent i Aftonbladet 22 februari 1933. Han publicerades i flera tidningar även som tecknande reseskildrare.

Axel illustrerade både egna och andras böcker. 1940 publicerade han ”Sagan om Anders ochj tjyvlemlarna” som följetong i Folke i Bild. Den gavs redan 1934 ut som bok på Seelig & Co:s förlag. Han gjorde bokomslag till bland annat vännen Nils Ferlins diktsamling ”Många kulörta lyktor” (1944).

1945 flyttade Axel till Värmland med sin nyfunna kärlek Maria. De byggde vid Nysockensjön utanför Arvika en villa med en rymlig ateljé. I omgivningarna och i sin familj fann han många av sina motiv, men också från vistelser i medelhavsländerna. På 1960-talet publicerade han i Arvika Nyheter och Nya Wermlands-Tidningen sina betraktelser och illustrationer från framförallt resor i Italien och Spanien.

1991 gav Tago Förlag på initiativ av Gösta Flemming postumt ut den ännu opublicerade barnboken Elefantresan. I bokens eftertext beskriver Flemming Axel Hennix som ”en lite ringaktad särling på den västvärmländska konstscenen”.

Det är hög tid att Axel Hennix får den uppmärksamhet han är värd som en mycket allsidig och originell konstnär.
Konstnärsdröm som 5-åring

Axel bestämde sig tidigt för att bli konstnär, inspirerad redan som 5-åring av en man som han såg måla ett landskap. Sålde sin första tavla som 12-åring efter att ha ställt ut i ett bokhandelsfönster i Östersund. En kvarnägare från Frösö köpte två akvareller av honom.
 
Sällskapet för jämtländsk konstkultur hade utställning varje höst i hotell Standard. Där fick Axel delta redan i unga år sida vid sida med tavlor från bland annat Carl Larsson och John Bauer.
 
Han arbetade två månader som telefonvakt nattetid på ett hotell.
– Det var väldigt tråkigt. Jag satt mest och tecknade.

En farbror som var präst (troligen Henrik Georg, född 1878-09-29) uppmuntrade Axels konstnärskap.
– Jag var mycket förtjust i honom. Jag tyckte att prästyrket kunde vara lämpligt också för mig. 

Axel drev ett tag en reklambyrå i Östersund, innan han som 20-åring flyttade till Stockholm och sökte in på konstackademin, nuvarande Konstfack. Som lärare hade han Albert Engström.
 
– Han var väldigt rolig men hade ett häftigt humör.

Axel avbröt den 4-åriga utbildningen redan efter halva tiden.
– Jag tyckte inte jag hade mer att lära mig...

Ur intervju i hemmet med med min far Axel 1986.

Peter Hennix

Stacks Image 268
Axels come back

Minnesutställningen "Axel Hennix i döda, minnesvärda konstnärers sällskap" i Arvika konsthall med vernissage den 23 januari 2016 blev både en publik- och arrangörssuccé. Medlemmar i Arvika konstförening har lagt ned ett omfattande arbete på att åskådligt visa konst av Axel Hennix och andra "minnesvärda konstnärer" med anknytning till västvärmland.

Axel, som under sin aktiva tid fått alltför lite uppskattning, fick nu den erkänsla han är värd för sin mångsidighet, form- och färgkänsla.

Axel , du var onekligen, som en skribent en gång sammanfattade, något av en särling på den värmländska konstscenen. Men nu fick du revansch. Du kommer till och med att i ett av konsthallens rum får en egen permanent utställning. Det är du värd eller som en av besökarna, Marja "i Myrom" Hallstensson uttryckte det "Med glädje går jag nu till Arvika konsthall för att ta del av en stora arvikakonstnärers livsverk. En av mina läromästare i fantasi och färg."

Peter Hennix

Sex barn i syskonskaran

Axel Hennix växte upp, som näst, näst yngst av sex syskon i ett borgerligt hem i Östersund. Han gick i 5-årig realskola för pojkar. Han har mest trevliga minnen från pojkåren och i synnerhet somrarna som familjen tillbringade på landet, Säm fem kilometer utanför Östersund. 

Pelle var hans älsklingssyskon.
– Vi tecknade och målade båda. Det gjorde också min syster Svea. Min äldsta bror Göte och jag slogs ofta. Torsten var affärsman. Han lånade ut pengar mot ränta.

Fadern Johan ägde en järnhandel vid Stortorget i centrala Östersund. Han var i flera år framgångsrik, men blev omkring 1920 utkonkurrerad av en närliggande nyöppnad järnhandel.

Johan öppnade på Köpmangatan 32 en ny butik, som dock med sitt sämre läge snart gick i konkurs. De dåliga affärerna och ökad skuldsättning tog hårt på Johan Hennix´ hälsa och ledde troligen till hans tidiga död i hjärnblödning i 47 års ålder, endast fyra dagar efter att Axels farfar, GA Hennix, avled.
 
Efter att modern Brita Hennix blivit änka, öppnade hon restaurang Jämtstugan i Östersund. Hon flyttade så småningom med sina barn till Stockholm och drev ett tag uthyrning av rum i sin stora lägenhet.

Brita Hennix bodde sista åren på Siljansvägen 73 i Johanneshov tillsammans med sin dotter Svea. I samma uppgång bodde också yngsta dottern Inga-Britta med familj.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Stamtavlor
Stacks Image 689
Stamtavla Georg Axel Hennix (klicka för att förstora).
Stacks Image 882
Stamtavla Axel Hennix (klicka för att förstora).
Stacks Image 780
Stamtavla Brita Hennix (klicka för att förstora).
Stacks Image 874
Stamtavla Peter Hennix (klicka för att förstora).