söndag 4 juni 2006
Släkten Hennix
 
Brita Hennix´ättlingar
Upphovsmannen till den här hemsidan minns ännu farmodern Brita Hennix, men hann tyvärr aldrig uppleva farfar Johan som dog ganska ung. För de alltfler som härstammar från Brita Hennix  har den här hemsidan med släkttavlor sammanställs. Jag kan inte gå i god för att alla uppgifter är korrekta, men tar mycket gärna mot korrigeringar och kompletteringar på e-post: peter@hennix.eu
 
Brita Hennix,
född Svensson
 
Britas son
Axel Hennix
 
Britas dotter
Inga-Britta
Smedberg-Hennix
 
Axels son
Peter Hennix
 
Peters dotter
Helena Hennix
 
Inga-Brittas dotter
Kerstin Hamberg
 
 
Kerstins dotter
Emma Hamberg
Nyttiga länkar
 
 
 
 
Vid Stortorget i Östersund öppnade Johan Hennix i början av 1900-talet en järnhandel. Bilden visar torgets pärla Grand Hotell från 1888 och som revs 1975. Foto: Bo Oscarsson 1974

Det började i Östersund
Alla sex barnen till Brita och Jan i Östersund flög ut i världen med starka konstnärliga gener. De fyra pojkarna Göte, Axel, Torsten och Pär fick kanske större möjligheter att förverkliga sina konstnärliga drömmar än systrarna Svea och Inga-Britta.
Fadern Johan Axel Hennix, född 1877 i Västanfors, gifte sig med Brita Svensson från Hammerdal och öppnade i början av 1900-talet en järnhandel vid Stortorget i centrala Östersund.. Den var i flera år framgångsrik, men blev omkring 1920 utkonkurrerad av en närliggande nyöppnad järnhandel. Johan öppnade på Köpmangatan 32 en ny butik, som dock med sitt sämre läge snart gick i konkurs. De dåliga affärerna och ökad skuldsättning tog hårt på Johans hälsa och ledde troligen till hans tidiga död i hjärnblödning i 47 års ålder – bara fyra dagar efter fadern GA Hennix´ död.
Efter att Brita blev änka öppnade hon restaurang, Jämtstugan, i Östersund, flyttade sedan till Stocholm och drev ett tag uthyrning av rum i sin stora lägenhet. Bodde sista åren på Siljansvägen 73 i Johanneshov, Stockholm tillsammans med sin dotter Svea. I samma trappuppgång bodde också dottern Inga-Britta med familj.
Min egen far, Axel Hennnix, bestämde sig tidigt för att bli konstnär. Han sålde sin första tavla som 12-åring, efter att han ställt ut i ett bokhandelsfönster. En kvarnägare från Frösö köpte två akvareller. Sällskapet för jämtländsk konstkultur hade utställning varje höst i hotell Standard. Där fick Axel delta redan i unga år sida vid sida med tavlor från bland annat Carl Larsson och JohnBauer.
En farbror som var präst (troligen Henrik Georg, född 18785-09-29) uppmuntrade Axels konstnärskap.
– Jag var mycket förtjust i honom. Jag tyckte att prästyrket kunde vara lämpligt också för mig.
Axel drev ett tag en reklambyrå i Östersund innan han som 20-åring flyttade till Stockholm och sökte in på konstackademien/Konstfack. Som lärare hade han Albert Engström.
Axel försörjde sig som frilansande tidningstecknare och kåsör hos tidningarna i Klarakvarteren. (forts följer...)