Tidig gulsparv

Gulsparv vid Domprostgränd

Gulsparv vid Domprostgränd nedanför Domkyrkan i Strängnäs

Gulsparven är visserligen en så kallad stannfågel, men så tidigt som den 8 mars har jag inte förut sett en gulsparv inne i Strängnäs. Men där satt den med sin vackra gula dräkt i ett trtäd vid Domprosgränd.

Sågsvanar vid Solö

Sågsvanar vid Solö, öster om Fogdö kyrka

Veckan innan hade jag kunnat fotografera en 30-tal sångsvanar i Strängnäs utkanter, dels norr om Lännasjön, del (tillsammans med grågäss) öster om Fogdö kyrka. Ytterligare ett vårtecken.

Jagade havsörnar

De alltid isfria dammarna vid reningsverket i Strängnäs lockar vintertid många vadare. Men nu är det är isfritt lite varstans är det färre fåglar i vattnet. Vid mitt besök denna söndag fanns det förutom gräsänder några knippor och ett 10-tal viggar.

Knipa som putsar fjädrarna i en av reningsverksdammarna.

Knipa som putsar fjädrarna i en av reningsverksdammarna.

Vigghane, tv, och kniphona. Det gula bandet på näbben sitter kvar under hela häcktiden.

Vigghona i en av reningsverksdammarna,  följd av tre vigghanar.

Vigghona i en av reningsverksdammarna, följd av tre vigghanar.

Plöltsligt gav sig alla viggarna i väg – i riktning mot större öppna vatten i Mälaren.

Plöltsligt gav sig alla viggarna i väg – i riktning mot större öppna vatten i Mälaren.

Gjorde senare på eftermiddagen en snabbvisit till Hässelbyholms brygga utanför Strängnäs för att se havörnar. Ett 10-tal fanns i luften inom synhåll, men bara ett par tillräckligt nära för att fotografera med mitt 400 mm-objektiv. Det var överhuvdtaget gott om vingar i luften, för kråkor, trutar och fiskmåsar gjorde allt för att störa havsörnarna:

Trutar och måsar gjorde levt surt för havsörnarna.

Trutar och måsar gjorde levt surt för havsörnarna.

Den här havsörnen kom åtminstone tillräckligt nära att bli "fotograferar.

Den här havsörnen kom åtminstone tillräckligt nära att bli ”fotograferad.

En storskrake ilade fram tätt över vattneytan, obekymrad om rovfåglarna  i luften ovanför.

En storskrake ilade fram tätt över vattneytan, obekymrad om rovfåglarna i luften ovanför.

Överfall på balkongen

Skadad talgoxe på balkongräcket 131028

Den chockade och lätt (?) skadade talgoxen satt länge på räcket, innan den flög iväg.

Det stundar bistra tider för småfåglarna. Matning bidrar till överlevnaden, men många faller offer för bland annat katter och rovfåglar. Som den talgoxe som häromdagen förirrade sig in på vår inglasade balkong. Där fanns tyvärr för  fågeln samtidigt vår gammelkatt Rulle, 15 år. Med ålderns rätt är han numera sävlig i sina rörelser, men inte denna gången. Rovdjurinstinkten fick tydligen fart på honom. Blixtsnabbt kastade han sig över talgoxen. Ungefär samtidigt hann jag fram och befriade fågeln, men inte snabbt nog för att helt rädda fågeln. Några bloddroppar på balkonggolvet avslöjade att den blivit rispad under huvudet.

Jag placerade den chockade fågeln på räcket utanför balkonggen. Där satt den i drygt en timme, piggnade till synes till och flög iväg. Oddsen är väl inte stora för att den överlever både chock och blodförgiftning. Men jag hoppas ändå.

Luftakrobatik vid Strömbron

Tillbringade den 3 februari en mycket händelserik timme vid den populära fågelmatningen intill Strömbron i Stockholm. Där fanns det gott om gräsänder och måsar förstås men också många knipor, viggar, knölsvanar och sothönor – och så en s k domesticerad gräsand (hane).

Vit gräsand på strömmen 140203–123724

– Detta är, berättar Yngve Meijer i vår fågelklubb (Strängnäs ornitologiska klubb) framavlade vita individer som sedan har spritt sig runt om i Europa. Denna avel var ett populärt nöje bland godsherrarna inte minst i Holland på 1800-talet.Intill denna ganska stillsamma and blev desto livligare, när några barn slängde ut brödbitar:

Skrattmåsar över Stockhoms ström

Verkliga luftstrider med andra ord:

Luftstrid pom brödbit

 Men sothönsen tog det lugnt:

Sothönor vid klippa 140203–123622

Sedan åkte jag nöjd hem till Strängn